La Federació Xarxa Vendrellenca presenta al·legacions a la taxa de residus i demana modificacions en el text aprovat

La Federació Xarxa Vendrellenca ha presentat un expedient d’al·legacions en relació amb l’aprovació definitiva de la nova taxa de residus, considerant que el text aprovat el passat 14 d’octubre conté errors significatius i mancances en regulació que podrien generar inseguretat jurídica als contribuents. A més, l’entitat denuncia que la taxa està mal dimensionada econòmicament i no fomenta adequadament el reciclatge de residus domèstics.


Després d’un estudi exhaustiu del text, la Federació ha detectat elements que fan inviable mantenir la taxa tal com es va aprovar inicialment. Entre altres qüestions, ha destacat la incongruència en la bonificació per portar oli domèstic a la deixalleria, ja que aquest residu compta amb contenidors específics a la via pública. Així mateix, qüestiona la reducció del 20% de la taxa per compostatge, ja que l’ús de saques de poda invalida aquesta bonificació, donat que la normativa especifica que per obtenir-la no s’ha de generar residu orgànic. També assenyala la manca de regulació sobre la distribució de les saques de poda, les quals tenen un cost anual de 272.850,66 € dins el contracte de residus. La Federació reclama un reglament clar per a aquesta distribució, ja que actualment l’Ajuntament les proporciona només a habitatges unifamiliars sense justificació normativa, recordant que aquest residu va generar més de 7 milions de quilos en el mandat anterior.


En matèria de compostatge, l’entitat demana una regulació precisa dels equipaments acceptables per al compostatge, així com un sistema clar de control. Així mateix, qüestiona la capacitat actual de l’Ajuntament per fer un seguiment efectiu de la generació de residus. Quant a les bonificacions, la Federació sol·licita a l’equip de govern local que reguli clarament la fórmula, així com el calendari d’abonament de les bonificacions, i que garanteixi que, des de l’inici de 2025, la ciutadania comptarà amb els recursos necessaris per beneficiar-se d’aquestes reduccions a través de les accions que especifica la taxa.


D’altra banda, la Federació ha revisat les dades d’habitatges del contracte de residus i ha detectat una discrepància de 1.359 habitatges entre les xifres utilitzades per dimensionar el contracte i les considerades a l’informe tècnic de la taxa elaborat per l’Ajuntament, fet que, segons l’entitat, suggereix una estimació errònia dels costos del servei.


La Federació reitera en el primer punt de les al·legacions la necessitat de modificar la fórmula de la taxa perquè es calculi segons el nombre de persones que habiten cada immoble, i no en funció dels metres quadrats de l’habitatge, ja que aquest sistema seria més just, donat que són les persones, i no els immobles, les que generen residus. Alerta que el model actual desincentiva el reciclatge entre la ciutadania.


La Federació espera que l’equip de govern local estudiï les al·legacions i prengui mesures per incorporar les seves propostes amb l’objectiu de dissenyar una taxa més justa i efectiva que fomenti el reciclatge de residus.

xarxavendrellenca@gmail.com

@XVendrellenca
Federació
Xarxa Vendrellenca
Federació Xarxa Vendrellenca
Federació Xarxa Vendrellenca

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *